Laksa Siam
Bahan-bahan
- 1 paket laksa kering -laksa saiz kecil (rebus & toskan)
- 7-8 ekor ikan kembung/selayang (rebus, asingkan isi)
- 1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan) atau beli santan RM2.00
- 8-10 helai daun limau(carik2)
- 1 labu bwg besar (potong 8 bhgn)
- 2 asam keping
Bahan utk kisar
- isi ikan yg diasingkan tadi
- 8-10 cili padi merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 inci kunyit hidup@ serbuk kunyit
- 2 inci lengkuas
- 2 btg serai
- 1 inci halia
BAHAN ULAM:-
- 7-8 ulas bawang putih (tumbuk, goreng bersama sedkit minyak sampai perang-ini wajib nih utk tabur)
- kacang panjang=potong nipis2
- timun potong dadu
- kobis =mayang halus
- taugeh
- Sawi jeruk - hiris nipis
- nanas
Cara-cara
- Campurkan semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut tadi. masukkan garam, gula & ajinomoto.
- lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci. Lepas tu timbang rasa masin maneh, lemak..
siap..dah boleh makan!!
KAMI MENAWARKAN PENGINAPAN BAJET DI lANGKAWI
No comments:
Post a Comment