Tuesday 20 August 2013

Resepi Laksa Siam...Mesti Cuba

Laksa Siam


Bahan-bahan

  • 1 paket laksa kering -laksa saiz kecil (rebus & toskan)
  • 7-8 ekor ikan kembung/selayang (rebus, asingkan isi)
  • 1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan) atau beli santan RM2.00
  • 8-10 helai daun limau(carik2)
  • 1 labu bwg besar (potong 8 bhgn)
  • 2 asam keping

Bahan utk kisar
  • isi ikan yg diasingkan tadi
  • 8-10 cili padi merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 inci kunyit hidup@ serbuk kunyit
  • 2 inci lengkuas
  • 2 btg serai
  • 1 inci halia


BAHAN ULAM:-
  • 7-8 ulas bawang putih (tumbuk, goreng bersama sedkit minyak sampai perang-ini wajib nih utk tabur)
pilihan ulam-ulaman
  • kacang panjang=potong nipis2
  • timun potong dadu
  • kobis =mayang halus
  • taugeh 
  • Sawi jeruk - hiris nipis 
  • nanas

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut tadi. masukkan garam, gula & ajinomoto.
  2. lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci. Lepas tu timbang rasa masin maneh, lemak..
siap..dah boleh makan!!


KAMI MENAWARKAN  PENGINAPAN BAJET DI lANGKAWI 

No comments:

Post a Comment